Eerste fase CER Maasvlakte begin 2018 opgeleverd.

Eerste fase CER Maasvlakte over 2 jaar klaar

De eerste fase van de Container Exchange Route (CER) tussen de terminals op de Maasvlakte moet in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn.

Dit blijkt uit een planning die Havenbedrijf Rotterdam naar betrokken partijen heeft gestuurd. Voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van pijpleidingen, zijn al van start gegaan, maar de feitelijke aanleg begint pas eind dit jaar.

De CER gaat de containerbedrijven op de Maasvlakte met elkaar verbinden. Via de CER worden de containers naar een verzamelpunt gebracht. Hierdoor hoeven treinen, barges en feederschepen straks niet meer verschillende terminals op de Maasvlakte af om containers op te pikken. Omdat het om een gesloten systeem gaat, zijn er weinig douaneformaliteiten nodig.

De eerste fase omvat de verbinding tussen het Delta-schiereiland, met daarop ECT Delta en APMT Rotterdam, en Rotterdam World Gateway. Dit is een afstand van ongeveer zeven kilometer. Daarnaast krijgen APMT MV2, het Distripark en een aantal kleinere bedrijven aansluiting.

Een jaar later, bij de tweede fase, wordt ECT-dochter Euromax aan de andere kant van de Maasvlakte aangesloten, waarmee de verbinding met ongeveer tien kilometer wordt verlengd.

Verwacht wordt dat er uiteindelijk jaarlijks ongeveer een miljoen containers via het gesloten transportsysteem zullen worden uitgewisseld.